Scelga Lingua
+386 1 563 69 59
Chi siamo
Home FAQ - biglietti aerei

POMEMBNE INFORMACIJE

1. Cenik storitev za področje posredovanja pri prevozih z letali
 
Enosmerna vozovnica - direktni let znotraj Evrope 20 €
Povratna vozovnica - direktni let znotraj Evrope 25 €
Vozovnica za nizkocenovne prevoznike 30 € + strošek plačila s kreditno kartico
Karta s 3 segmenti in več v Evropi - ekonomski razred 45 €
Karta s 3 segmenti in več v Evropi - poslovni razred 50 €
Karta s 3 segmenti in več - medcelinski poleti - ekonomski razred 65 €
Karta s 3 segmenti in več - medcelinski poleti - poslovni razred 100 €
Rekonfirmacija rezervacije 10 €
Sprememba rezervacije pred izdajo vozovnice 0 €
Refundacija ali ponovna izdaja karte 25 €
Doplačilo na osnovno storitev za storitve izven delovnega časa 25 €
Za plačevanje s kreditnimi in plačilnimi karticami zaračunavamo 2% na celotni znesek. popust možen/odvisen od števila kart
   
2. Registracija potnikov, ki potujejo v Združene države Amerike
Od 12. 01. 2009 dalje je potrebna registracija!

Vsi potniki, ki potujejo v Združene države Amerike, bodo morali zaradi poostrenih varnostnih zahtev, od 12. januarja dalje pred potovanjem pridobiti dovoljenje za potovanje. To velja za vse državljane držav, ki so del Visa Waiver programa (34 držav - med njimi tudi Slovenija).

Potniki bodo morali opraviti registracijo pred prihodom na letališče, registracijo pa je mogoče opraviti na spletnem naslovu: esta.cbp.dhs.gov

Postopek registracije je enostaven in hiter (traja približno 15-20 minut). Registracijo lahko opravite v slovenskem jeziku. Dovoljenje se načeloma odobri takoj, včasih pa lahko traja do 72 ur. Priporočamo vam, da za dovoljenje zaprosite pred samo rezervacijo letalske karte oz. do 72 ur pred letom. Veljavnost izdanega potrdila je 2 leti, razen v primeru, da v tem obdobju pride do preklica potnega lista ali njegova veljavnost preteče.

VARNOSTNA PRAVILA EU NA LETALIŠČIH

1. Kratek vodnik za potnike?
Da bi vas zavarovali pred novo grožnjo, ki jo predstavljajo tekoči eksplozivi, je Evropska unija (EU) sprejela nova varnostna pravila, ki omejujejo količino tekočin, ki jo lahko vzamete s seboj na letalo.

Ta pravila veljajo za vse potnike, ki letijo z Letališč v EU, ne glede na ciljni kraj njihovega potovanja. To pomeni, da mora varnostno osebje na kontrolnih točkah preveriti, ali imate pri sebi in v svoji ročni prtljagi poleg drugih prepovedanih predmetov tudi tekočine. Vendar nova pravila ne omejujejo vnosa količin, ki jih lahko kupite v letaliških prodajalnah, ki so za točko, na kateri pokažete svoj vstopni kupon, ali na letalu, ki ga upravlja prevoznik EU.

Nova pravila začnejo veljati v ponedeljek, 6. novembra 2006, na vseh letališčih v EU in na Norveškem, v Islandiji in Švici ter se bodo uporabljala do nadaljnjega.
2. Kaj je novega?
Pri pakiranju:
V svoji ročni prtljagi lahko prenašate samo majhne količine tekočin, ki morajo biti hranjene v
posamičnih posodah z največjo prostornino 100 mililitrov. Te posode morate zapakirati v prozorno
plastično vrečko, ki jo je mogoče znova zatesniti in katere prostornina pri enem potniku ni večja od
enega litra.Na letališču
:
Da bi varnostnikom na kontrolnih točkah omogočili lažje odkrivanje tekočin, morate:
 • vse tekočine, ki jih prenašate, predložiti varnostnikom na kontrolnih točkah, da jih pregledajo;
 • sleči jopič in/ali plašč, ki bosta pregledana ločeno;
 • iz ročne prtljage odstraniti prenosne računalnike in druge večje električne naprave, ki bodo pregledani ločeno.
Med tekočine spadajo:
 • voda in druge pijače, juhe, sirupi,
 • kreme, losjoni in olja,
 • parfumi,
 • razpršilci,
 • geli, vključno z geli za lase in tuširanje,
 • vsebina posod pod tlakom,vključno s peno za britje, drugimi penami in dezodoranti,
 • paste, vključno z zobno pasto,
 • mešanice tekočih in trdnih snovi,
 • črtalo za trepalnice,
 • katere koli druge snovi s podobno gostoto.
3. Kaj se ne spremeni?
Še vedno lahko:
 • tekočine prenašate v oddani prtljagi – nova pravila zadevajo samo ročno prtljago;
 • med svojo ročno prtljago prenašate zdravila in nujno potrebna živila, vključno z otroško hrano, ki jih boste uporabljali med potovanjem. Morda boste morali dokazati, da jih nujno potrebujete;
 • tekočine, kot so pijače in parfumi, kupite bodisi v prodajalni na letališču EU, ki je za točko, na kateri pokažete svoj vstopni kupon, ali na letalu, ki ga upravlja prevoznik EU.
Če ste jih kupili zapakirane v posebni zatesnjeni vrečki, te vrečke pred pregledom ne odpirajte, sicer lahko varnostno osebje na kontrolni točki njeno vsebino zaseže. (Če na letališču EU presedate na drug let, vrečke ne odpirajte pred varnostnim pregledom na transfernem letališču ali na zadnjem letališču, če presedate več kot enkrat). Vse te tekočine lahko vzamete s seboj na letalo poleg zgoraj navedenih količin, ki jih hranite v plastični vrečki, ki jo je mogoče znova zatesniti. Če imate kakršne koli dvome, se pred potovanjem obrnite na svojega letalskega prevoznika ali potovalno agencijo.

Prosimo, bodite vljudni in sodelujte z varnostnim osebjem na letališču in z osebjem letalskega prevoznika.

Ta dokument so pripravili Evropska komisija, Združenje evropskih letalskih prevoznikov in mednarodno združenje letališč ACI Europe. Izjava o odgovornosti. Ta dokument za vašo informacijo povzema glavne sestavine zadevne zakonodaje EU in ni pravno besedilo.

PRTLJAGA

1. Kako je s prtljago?
Odrasli in otroci, starejši od dveh let, imajo lahko na rednih letih v ekonomskem razredu do 20 kg prtljage, v poslovnem do 30 kg ter na rednih čarterskih letih 20 kg.

Na letih v ZDA in Kanado velja kosovni sistem: potnik lahko vzame s seboj dva kosa registrirane prtljage in en kos ročne prtljage dovoljenih dimenzij in dovoljene teže.

Za varnost vaše prtljage vas prosimo, da vsak kos prtljage jasno označite s potnikovim imenom in naslovom z notranje in zunanje strani.
2. Kako je z ročno prtljago?
Na poletih npr. z Adrio lahko na letalo vzamete en kos ročne prtljage, kot so manjše potovalne torbe, prenosni računalniki ali poslovni kovčki. Seštevek vseh mer ročne prtijage ne sme presegati 115 cm (npr. 55 x 40 x 20 cm). Največja dovoljena masa ročne prtljage je 8 kg. Poleg tega lahko v kabino vzamete tudi plašč, dežnik, bergle, fotoaparat, daljnogled, primerno količino knjig in revij, košaro ali zložljiv voziček za dojenčka in primerno količino hrane za dojenčka. Svetujemo vam, da v ročno prtljago spravite:
 • dragocenosti, kot so denar in nakit,
 • kamere in fotoaparate,
 • prenosne telefonske aparate,
 • zdravila,
 • pomembne poslovne dokumente, ključe,
 • nujne osebne potrebščine
 • in vedno tudi svoj osebni računalnik.
To vam bo olajšalo morebitne nevšečnosti, če vaša oddana prtljaga ne bi prispela na cilj hkrati z vami.

Ročna prtljaga mora biti take velikosti ali oblike, da jo lahko spravimo pod sedež ali v prtljažni prostor nad sedežem. Glede na tip letala oziroma prostor, ki je v kabini letala namenjen shranjevanju prtljage, včasih nastopijo še dodatne omejitve. Občasno morajo potniki posamične večje kose ročne prtljage pred vstopom v letalo oddati in jih takoj po izkrcanju iz letala tudi prevzeti.

Če imate v ročni prtljagi, ki jo morate tako oddati, shranjene dragocene, občutljive ali lomljive predmete, vam svetujemo, da jih vzamete iz prtljage, preden jo oddate.
3. Kaj priporočamo pri pripravljanju prtljage?
 • prtljago morate vidno in berljivo označiti s podatki osebe, ki potuje (ime, priimek in naslov).
 • označite zunanjo in notranjo stran vsakega kosa prtljage.
 • odstranite vse stare označbe s prejšnjih potovanj ali podatke osebe, ki je morebitni lastnik prtljage.
 • prtljago zaklenite.
 • če je mogoče, s prtljage odstranite vse pasove ali druge ovire, zaradi katerih bi se lahko med transportom po tekočem traku zataknila ali poškodovala (posebej to velja za nahrbtnike).
 • v prijavljeni prtljagi ne nosite občutljivih ali lomljivih predmetov, saj so poškodbe pogoste.
 • dragocenosti, kot so denar, računalniki, kamere, prenosni telefonski aparati, nakit, pa tudi zdravila, pomembne poslovne dokumente, ključe in podobno vzemite s seboj kot ročno prtljago.
 • prtljago prevzemite takoj po prihodu.
4. Kako je s presežkom prtljage?
Vsak kilogram prtljage nad dovoljeno težo prevoznik zaračuna. Cena za kilogram viška prtljage je odvisna od tega, kam potnik potuje. Informacije o cenah boste dobili v našem Klicnem centru za informacije in rezervacije in na naših prodajnih mestih.
5. Kako je z nespremljano prtljago?
Nespremljano prtljago lahko pošljete samo kot tovorno pošiljko. Vse informacije bose dobili pri naši blagovni službi v Ljubljani, v tujini pa pri pooblaščenih zastopnikih.

Za prevoz prtljage ni odgovoren organizator, agent ali posrednik, ti ne odgovarjajo za uničeno ali izgubljeno prtljago, prav tako tudi ne za krajo prtljage in oziroma drugih dragocenosti v hotelu. Prijave izgubljene ali poškodovane prtljage potnik sam naslovi na prevoznika ali hotel. Za prevoz posebne prtljage, kot je so kolo, surf, golf oprema... mora potnik prevozniku plačati doplačilo, in sicer ponavadi ob odhodu direktno na letališču. V vsakem primeru, je obvezno prevoz tovrstne prtljage najaviti že ob prijavi, letalski prevoznik pa si zaradi omejitve omejene kapacitete vseeno v vsakem primeru pridržuje pravico do zavrnitve prevoza te tovrstne prtljage. Vse stroške oziroma škodo, ki bi zaradi tega nastala, nosi potnik sam.

Prevoz prtljage do določene teže, ki jo določa prevoznik, je brezplačen.

Pri letalskem prevozu ima potnik pravico do brezplačnega prevoza določene teže prtljage (po določilih prevoznika), vsak dodatni kilogram pa doplača potnik sam na kraju samem v ustrezni valuti, oz. po določilih letalskega prevoznika.

Otroci do dveh let nimajo pravice do brezplačnega prevoza prtljage.

Pri letalskem prevozu je za prtljago odgovorna izključno letalska družba, na podlagi predpisov, ki veljajo v mednarodnem letalskem potniškem prometu.

V primeru izgube prtljage potnik izpolni obrazec PIR letalske družbe, ki je opravila prevoz, ter izpolnjenega preda predstavniku letalske družbe, en izvod pa zadrži zase. Na podlagi obrazca mu letalska družba izplača odškodnino, po predpisih, ki veljajo v mednarodnem potniškem prometu.

BOOKINGPOINT.NET d.o.o. ne odgovarja za krajo ali poškodovanje potnikove prtljage ali drugih osebnih stvari, dragocenosti in dokumentov iz namestitvenih objektov (hotelskih sob, apartmajev ipd.) in prevoznih sredstev (letal, avtobusov, ladij ipd.)

POTOVALNI DOKUMENTI IN VOZOVNICE

1. Kaj je elektronska vozovnica?
Elektronska vozovnica ali E-vozovnica (E-ticket) nadomešča papirnato vozovnico, in ravno tako vsebuje priimek in ime potnika, načrt potovanja, datum potovanja in ceno. Namesto da se te informacije natisnejo, se shranijo v bazo Adrie Airways, ko se rezervacija in plačilo zaključita.
2. Kako deluje elektronska vozovnica?
Ko prejmemo vaše potrdilo rezervacije in po opravljenem plačilu s kreditno kartico, boste prejeli načrt potovanja z naslednjimi podatki:
 • priimek in ime potnika
 • številka E-Vozovnice
 • številka/koda rezervacije
 • številka leta; datum; odhodno in ciljno mesto; odhodni in povratni datum
 • cena
 • izvleček Varšavske konvencije
Načrt potovanja skupaj z vašim potnim listom zadostuje za pridobitev vašega vstopnega kupona (boarding pass) na prijavi za let (check-in).
3. Torej ni več nobene vozovnice?
Pravzaprav je vozovnica shranjena v računalniškem rezervacijskem sistemu skupaj z identifikacijsko številko in zgoraj omenjenimi podatki.
4. Ali kljub temu za potovanje še potrebujem kakšen dokument?
Da, še vedno potrebujete načrt potovanja, ki vam je bil poslan na vaš elektronski naslov. Z njim in potnim listom boste na prijavi za let (check-in) prejeli vaš vstopni kupon (boarding pass). Vozovnice v stari papirnati obliki ni več.
5. Kako je s potnimi dokumenti?
Potnik, ki se prijavlja za potovanje v tujino, mora imeti veljaven potni list ali drug veljaven ustrezen dokument, s katerim lahko vstopi v posamezno državo.

V primeru, da posamezne države pogojujejo vstop v državo z določeno časovno veljavnostjo potovalnega dokumenta pred iztekom veljavnosti na dan vstopa, je dolžan potnik na ta določila sam paziti in BOOKINGPOINT.NET d.o.o. za morebitne neprijetnosti ali prisilno prekinitev potovanja potnika iz tega naslova ne odgovarja.

Potnik si je dolžan pred potovanjem, oz. do roka, ki je v programu določen, pridobiti vizume za države, v katere potuje in opraviti cepljena, ki so za te države zahtevana. Če potnik te obveznosti ne izpolni, ravna BOOKINGPOINT.NET d.o.o. po določilih o potnikovi odpovedi potovanja. V primeru, da potniku ureja vizum BOOKINGPOINT.NET d.o.o., le ta ne jamči za uspešnost pridobitve vizuma. Stroškov pridobitve vizumov BOOKINGPOINT.NET d.o.o. potniku ne vrača. BOOKINGPOINT.NET d.o.o. ne jamči za točnost informacij, pridobljenih od pristojnih veleposlaništev. V primeru zavrnitve vstopa v državo, ali druge ovir, nosi vse stroške potnik sam. Posredovanje Concordea pri pridobitvi vizuma ni všteto v ceni potovanja, ampak se plača posebej. Smatra se, da si potnik ureja vizum sam kadar BOOKINGPOINT.NET d.o.o. ne dostavi za ureditev vizuma potrebnih dokumentov v roku določenem v programu ali ponudbi.

Zaradi zahtev v mednarodnem potniškem prometu (letalski, ladijski, avtobusni...) je potnik dolžan ob prijavi posredovati vse potrebne podatke o vseh udeležencih potovanja ali letovanja, ki jih prijavlja. Podatki se morajo v celoti ujemati s podatki v uradnih dokumentih, ki so jih udeleženci potovanja dolžni v skladu s predpisi o prestopu državne meje in ustreznimi tujimi zakonodajnimi akti, nositi s seboj. V primeru, da napačni podatki povzročijo zamudo, dodatne stroške ali prekinitev potovanja, odgovarja za vse nastale stroške udeležencem potovanja zgolj potnik sam.

POTOVANJE Z OTROCI

1. Kaj pa potovanja z otroci?
Potovanje v letalu z otroci je čisto prijetno, zato mnogi starši izkoristijo čas, ko so otroci še majhni, saj večina letalskih prevoznikov nudi zelo nizke cene vozovnic za otroke do dveh let.

Letalsko osebje se vedno potrudi, da so leti za mamice in očete z majhnimi otroci kar najbolj udobni.
2. Kako je z letalskimi vozovnicami za dojenčke?
Tudi dojenček potrebuje letalsko vozovnico, čeprav dojenčki in otroci svojega sedeža do drugega leta starosti ne potrebujejo.

Cena vozovnice za otroke do dveh let znaša samo 10% vrednosti običajne vozovnice. Za otroke po napolnjenem drugem letu starosti pa znašajo popusti pri nakupu vozovnic do 50%.
3. Kako je urejeno spremstvo za otroka, ki potuje sam?
Včasih ne gre drugače in mora vaš otrok z letalom potovati sam. Spremljevalna služba bo na vseh odsekih leta poskrbela za njegovo varnost in udobje, vi pa boste lahko brez skrbi.

Za otroke med 5. in 12. letom, ki potujejo sami, bomo uredili spremstvo od vrat do vrat. Otroci bodo v spremstvu odraslega ves čas od prihoda na letališče do zapustitve letališča. Na zahtevo staršev spremljamo tudi otroke do 16. leta.

Da bomo lahko organizirali spremstvo, pri rezervaciji potrebujemo natančen popis kontaktne osebe, ki otroka pripelje na odhodno letališče, ter osebe, ki ga na namembnem letališču pričaka. Poskrbite za veljavnost potovalnih dokumentov in preverite, če otrok morda potrebuje tudi vizum.

Za storitve, povezane s potovanjem otroka brez spremstva, boste doplačali različne zneske, odvisno od prevoznika za posamezen let.

OSTALE INFORMACIJE

1. Lahko rezervacijo odpovem ali spremenim?
Seveda lahko vašo rezervacijo kadarkoli stornirate ali spremenite. Ker zaradi odpovedi ali spremembe vedno nastanejo stroški, vas prosimo, da se obrnete na agenta, ki Vam je karto izdal.
2. Kaj naredim, če ne vem ali je rezervacija potrjena?
Če niste dobili našega e-maila najkasneje 1 dan po rezervaciji, preverite prosim ali ima vaš program vklopljeno funkcijo blokiranja nezaželenih sporočil (Anti Spam). Če niste dobili e-maila nam prosim pošljite po e-mailu vaše podatke, lahko pa se tudi sami prepričate in preverite izdane vozovnice na strani: www.checkmytrip.com.
3. Točnost prevoznikov, kdo odgovarja za nastalo zamudo?
BOOKINGPOINT.NET d.o.o. ne odgovarja za točnost prevozov v kopenskem, morskem in letalskem prevozu, kadar se le-ta opravlja z javnimi prevoznimi sredstvi, na rednih ali izrednih potniških prevozih, plovbah ali poletih. Odgovornost prevoznikov je ustrezno določena v pogodbi med potnikom in prevoznikom, ki stopi v veljavo z uporabo prevoznega sredstva.

Odgovornost BOOKINGPOINT.NET d.o.o. je omejena zgolj na neizvedbo določenega dela programa, v delu, ki pomeni ustrezne materialne stroške. BOOKINGPOINT.NET d.o.o. ne odgovarja za nematerialno škodo, ki bi nastala iz naslova zamud, odpovedi ali spremembe prevoza ali prevoznega sredstva.
4. Kje se lahko prijavim na let?
Na let se lahko prijavite na letališču direktno na okencu. Vsak prevoznik ima na internetu in svoji domači strani objavljene napotke.
5. Koliko časa pred odhodom letala moram biti na letališču?
Priporočamo Vam, da se na let prijavite uro in pol pred odhodom letala. Na mednarodni progi se je potnik najpogosteje dolžan prijaviti za polet 2 uri pred odhodom, na notranji progi pa 1 uro pred odhodom letala.
6. Ali lahko naročim posebni obrok hrane?
Če ste se odločili za poseben obrok, nam to prosimo sporočite najkasneje 48 ur pred odhodom letala oziroma že ob rezervaciji poleta.

Ob morebitni zavrnitvi posebnega obroka se s prodajalcem letalskih vozovnic pogovorite o drugi vrsti obroka, ki bi vam ustrezal.

Še posebej bodite pozorni ob kakršnikoli spremembi vaše rezervacije – ponovno zahtevajte potrditev zahtevka o posebnem obroku od vašega prodajalca letalskih vozovnic.

Če je vaš zahtevek o posebnem obroku potrjen, na to opozorite tudi osebje na letalu.
7. Kako je poskrbljeno za potnike s posebnimi potrebami?
Letalski prevozniki se bodo potrudili po svojih najboljših močeh, da boste prijetno potovali. Preberite si nekaj priporočil, ki bodo omogočila, da bo vaše potovanje čim bolj varno in prijetno.

Ob rezervaciji nam sporočite svoje potrebe. Rezervirajte svojo vozovnico vnaprej. Ob potniški rezervaciji nam povejte o svojih posebnih potrebah in pomoči, ki jo potrebujete. Na vseh letališčih v Evropski Uniji se na določenem mestu nahajajo ustrezno izšolane ekipe ljudi, ki vam bodo v času letaliških procedur priskočile na pomoč glede na vaše potrebe.

Letalski prevozniki po svetu smo se dogovorili za posebne oznake za potnike s posebnimi potrebami tako, da znajo takim osebam olajšati prevoz.
8. Kje lahko vidim sedeže v ter konfiguracijo letal?
Ob rezervaciji lahko na naši spletni strani rezervirate tudi željene sedeže. Vseh sedežev ni možno rezervirati in imajo prevozniki vpogled v določene rezervacije sedežev, ki so možne samo pred poletom oz. na Check-inu.

Naslov za vpogled večine tipov letal letalskih prevoznikov s kratkimi opisi: www.seatguru.com.
©2008-2012, Bookingpoint.net, tutti i diritti riservati. +386 1 563 69 59 phone
 • Lun-Ven, 8h-17h CET / Gio, 10:59Orari di aperturaAttuale
 • +386 1 563 69 59Telefono
 • E-mail